Szanowni Państwo, Drodzy Czytelnicy
Nigdy dość rozmowy o bezpieczeństwie, potwierdzają to wielokrotnie PT Autorzy w niniejszym wydaniu miesięcznika CHEMIK, które poświęcamy bezpieczeństwu – rozpatrywanemu w wielu różnych aspektach. Otwiera je publikacja Prezesa Grupy Azoty, Pawła Jarczewskiego, przygotowana po Światowym Forum Ekonomicznym w Davos; bezpieczeństwo żywnościowe, pisze Autor, zaraz obok bezpieczeństwa energetycznego i walki z terroryzmem, uznane zostało za kluczowe wyzwanie współczesnego świata. W budowaniu przyszłości ekonomicznej naszego kraju na najbliższe lata powinniśmy pracować nad odbudowaniem naszej pozycji jako spichlerza Europy. O etapach procesu oceny bezpieczeństwa w rozporządzeniu REACH – ocenie zagrożeń i narażenia oraz charakterystyce ryzyka – piszą Andrzej Krześlak i Marcela PalczewskaTulińska, a Zbigniew Ślęzak prezentuje REACH w kontekście chemikaliów bezpiecznych dla zdrowia i środowiska.
Autorzy z Instytutu Chemii Przemysłowej i Wydziału Chemii oraz Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW omawiają zagrożenia dla bezpieczeństwa publicznego wynikające z nieprawnego bądź intencjonalnego użycia chemikaliów; wskazują na związek kultury bezpieczeństwa chemicznego z redukcją zagrożeń. Paweł Zawadzki z PIPC przybliża Program PIPC „Bezpieczna Chemia” i działania Komisji ds. BHP i Bezpieczeństwa Procesowego. Jacek Zapart z Grupy Azoty SA prezentuje Zakładową Straż Pożarną, której istnienie w strukturach Państwowej Fabryki Związków Azotowych w Tarnowie datuje się na rok 1929. Autorzy z Instytutu Przemysłu Organicznego w trzech publikacjach przedstawiają kolejno zagadnienia związane z pracami IPO w obszarze bezpieczeństwa chemicznego w przemyśle i transporcie towarów niebezpiecznych; z oceną ryzyka wybuchu w branży przetwórstwa spożywczego oraz z wymaganiami i metodami badań właściwości antyelektrostatycznych odzieży ochronnej.
Część merytorycznych prezentacji kończy interesująca publikacja Autorów z Centrum Badawczo-Rozwojowego GLOKOR Sp. z o.o. w Gliwicach i Pracowni Neurobiologii Katedry Neurologii UM w Poznaniu, w której, obok obszernego przeglądu literaturowego dotyczącego procesu fermentacji, prezentują opis własnych badań nad opracowaniem metod analitycznych kwasu mlekowego i laktozy oraz optymalizacją procesu fermentacji mlekowej laktozy zawartej w serwatce poprodukcyjnej do kwasu mlekowego.
Dziękujemy wszystkim PT Autorom za interesujące publikacje.
Pod winietą Przemysł Chemiczny w Statystyce prezentujemy wybrane problemy dotyczące bezpieczeństwa, a wcześniej wyniki finansowe i nakłady inwestycyjne przemysłu w 2014 r. W Kalendarium przypominamy postać Stanisława Hüpscha – współtwórcy modernizacji i rozbudowy, jeszcze w latach 20. XX w., Rafinerii Nafty w Jedliczu, która od 2015 r. organizacyjnie istnieje w strukturach ORLEN Południe.
W całym wydaniu prezentujemy mnóstwo ciekawych informacji z firm i instytucji naukowych, a także relacji z ważnych wydarzeń w środowisku chemii i chemików – w nauce i przemyśle; zapraszamy też na liczne ważne konferencje i spotkania.
Zapraszamy do lektury
SPIS TREŚCI
Od redakcji | 178 |
Paweł JARCZEWSKIDavos – chcemy brać udział w kształtowaniu przyszłości | 179 |
Andrzej KRZEŚLAK, Marcela PALCZEWSKA-TULIŃSKAOcena bezpieczeństwa chemicznego w rozporządzeniu REACH jako element identyfikacji i kontroli ryzyka stwarzanego przez substancje chemiczne |
182 |
Zbigniew ŚLĘZAKREACH – chemikalia bezpieczne dla zdrowia i środowiska | 192 |
Lesław GÓRNIAK, Dorota KALISZ, Krzysztof MŁYNARCZYKZagrożenia chemiczne zamierzone, redukcja podatności i kultura bezpieczeństwa chemicznego |
201 |
Paweł ZAWADZKIBezpieczeństwo – sprawa, w której nie ma konkurencji | 209 |
Jacek ZAPARTZakładowa Straż Pożarna w Grupie Azoty S.A. | 213 |
Tadeusz PIOTROWSKI, Katarzyna DROŻDŻEWSKAPrace badawcze Instytutu Przemysłu Organicznego w obszarze bezpieczeństwa chemicznego w przemyśle i transporcie towarów niebezpiecznych |
217 |
Tadeusz PIOTROWSKIWzorcowa ocena ryzyka wybuchu w branży przetwórstwa spożywczego |
225 |
Małgorzata WRÓBLEWSKA, Anna MAZIKOdzież ochronna o właściwościach antyelektrostatycznych – wymagania i metody badań |
237 |
Sławomir MAŚLANKA, Agnieszka KOS, Maria BAŃCZYK, Izabela CZOPEK1, Łukasz ADAM, Jolanta DORSZEWSKA, Katarzyna STARCZEWSKABadanie stężenia kwasu mlekowego, otrzymanego w procesie fermentacji mlekowej laktozy, zawartej w serwatce poprodukcyjnej przy udziale Lactobacillus |
241 |
PRZEMYSŁ CHEMICZNY W STATYSTYCEWybrane dane o środowisku i ekologii w Polsce oraz w krajach UE | 254 |
KALENDARIUM CHEMIKÓW – POLSKICH I EUROPEJSKICHStanisław HÜPSCH (1892–1985) | 257 |
KONFERENCJE, WYSTAWY, SPOTKANIA | 259 |
ZGŁOSZENIA PATENTOWE – POLSKIE I ZAGRANICZNE | 261 |
AKTUALNOŚCI Z FIRM | 185 |
Z PRASY ŚWIATOWEJ – INNOWACJE: ODKRYCIA, PRODUKTY I TECHNOLOGIE | 262 |
Targi Kielce – CHEMSS 2015 | II okł. |
Centrum Badawczo-Rozwojowe GLOKOR Sp. z o.o. | III okł. |
PIPC – Kongres „Polska Chemia 2015” | IV okł. |
Instytut Chemii Przemysłowej | 200 |
Instytut Przemysłu Organicznego | 252, 253 |
DO POBRANIA
- Badanie stężenia kwasu mlekowego, otrzymanego w procesie fermentacji mlekowej laktozy, zawartej w serwatce poprodukcyjnej przy udziale Lactobacillus
- Bezpieczeństwo – sprawa, w której nie ma konkurencji
- Davos – chcemy brać udział w kształtowaniu przyszłości
- Ocena bezpieczeństwa chemicznego w rozporządzeniu REACH jako element identyfikacji i kontroli ryzyka stwarzanego przez substancje chemiczne
- Odzież ochronna o właściwościach antyelektrostatycznych – wymagania i metody badań
- Prace badawcze Instytutu Przemysłu Organicznego w obszarze bezpieczeństwa chemicznego w przemyśle i transporcie towarów niebezpiecznych
- REACH – chemikalia bezpieczne dla zdrowia i środowiska
- Stanisław HÜPSCH (1892 – 1985)
- Wybrane dane o środowisku i ekologii w Polsce oraz w krajach UE
- Wzorcowa ocena ryzyka wybuchu w branży przetwórstwa spożywczego
- Zagrożenia chemiczne zamierzone, redukcja podatności i kultura bezpieczeństwa chemicznego
- Zakładowa Straż Pożarna w Grupie Azoty SA