Zastosowanie odpadów z przemysłu mleczarskiego do produkcji polimerów biodegradowalnych
MAŚLANKA S., SIOŁEK M., HAMRYSZAK Ł., ŁOPOT D.
Prosimy cytować jako: CHEMIK 2014, 68, 8, 703–709
Głównym kierunkiem przetwarzania serwatki jest otrzymywanie kwasu mlekowego w procesie fermentacji mlekowej. Z kwasu mlekowego otrzymuje się polimer w pełni biodegradowalny [poli(kwas mlekowy)], który otrzymuje się na drodze polimeryzacji bezpośredniej, prosto z kwasu mlekowego oraz w wyniku pośredniej polimeryzacji. W ramach badań własnych sprawdzono katalizatory na bazie cynku (Zn), cyny (Sn) oraz cyrkonu (Zr) w procesie polimeryzacji z otwarciem pierścienia oraz bezpośredniej polikondensacji z kwasu mlekowego.
Słowa kluczowe: polimery biodegradowalne, serwatka, poli(kwas mlekowy), polimeryzacja
Czytaj więcej w pliku PDF