Andrzej FRANKIEWICZ* – Zakład Paliw Płynnych i Biogospodarki, Przemysłowy Instytut Motoryzacji, Warszawa
Prosimy cytować jako: CHEMIK 2016, 70, 4, 203–208
Dokonujący się na naszych oczach postęp cywilizacyjny wzmaga zapotrzebowanie na energię oraz materiały pędne. Kurczące się zasoby surowców naturalnych, takich jak węgiel kamienny, ropa naftowa i gaz ziemny, oraz zmieniająca się sytuacja geopolityczna na świecie spowodowały, że ludzkość zaczęła zwracać się ku alternatywnym źródłom energii. Takim źródłem energii są biopaliwa, czyli paliwa powstałe w wyniku przerobu biomasy.
Na biopaliwa pierwszej generacji składają się biopaliwa produkowane z cukru, skrobi, oleju roślinnego lub tłuszczów zwierzęcych, i należą do nich: biodiesel, bioalkohole, biogaz, a także czyste oleje roślinne. Kontrowersje, jakie towarzyszą ich produkcji są związane z tym, iż ten sam surowiec stanowi bezpośrednio pożywienie dla ludzi i zwierząt lub jest wykorzystywany do produkowania pokarmów.