Izotermiczną butelkę opracował zespół naukowy pod kierunkiem prof. Ewy Klugmann-Radziemskiej z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Butelka utrzymuje niską temperaturę napoju nawet kilkanaście godzin. To trzykrotnie dłużej niż w przypadku obecnie dostępnych na rynku pojemników. Przechowywane w niej soki czy alkohole dłużej utrzymują walory smakowe. Po umieszczeniu napoju w naszym pojemniku i schłodzeniu, materiał zmiennofazowy znajdujący się między jego ściankami przechodzi w stan stały. Tak przygotowany pojemnik może być transportowany na duże odległości, utrzymując przez wiele godzin jego zawartość w stałej temperaturze pomimo strat ciepła do otoczenia. Materiał zmiennofazowy jest nietoksyczny, nieżrący i niepalny. Pomimo, że zamknięty jest pomiędzy szczelnymi ściankami naczynia, w razie uszkodzenia i rozszczelnienia, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Prototypy wykonane zostały w formie butelki, mogącej mieć zastosowanie np. w przemyśle alkoholowym lub napojów izotonicznych. Jednak pojemnik można wykonać w dowolnym kształcie, zarówno ze szkła, jak i tworzywa sztucznego. W obu przypadkach czas utrzymania materiału zmiennofazowego w stanie stałym będzie podobny. (kk)
(http://pg.edu.pl, 2.06.2015)