Zielone technologie w pozyskiwaniu nanomateriałów – zastosowanie białego winogrona (Vitis vinifera) w procesach otrzymywania srebra nanocząstkowego

Zielone technologie w pozyskiwaniu nanomateriałów – zastosowanie białego winogrona (Vitis vinifera) w procesach otrzymywania srebra nanocząstkowego
DZIWOŃ K, PULIT-PROCIAK J., BANACH M

Proszę cytować jako: CHEMIK 2015, 69, 33–38

Badano proces otrzymywania wodnych suspensji nanosrebra z zastosowaniem metody redukcji chemicznej, przy użyciu wodnego ekstraktu z białych winogron, który jest naturalnym źródłem substancji redukujących jony srebra i stabilizujących powstające nanocząstki. Ekstrakty, różniące się parametrami procesów ich otrzymywania, zostały poddane analizom w celu wyboru potencjalnie najkorzystniejszego do procesów otrzymania nanosrebra. Uzyskane produkty zanalizowano za pomocą technik spektrofotometrycznych, techniki rozpraszania światła (DLS) oraz skaningowej mikroskopii elektronowej.

Słowa kluczowe: nanosrebro, ekstrakcja, białe winogrona, redukcja chemiczna

Czytaj więcej w pliku PDF

pdf-icon