Produkty utleniania lipidów jako potencjalny problem zdrowotny oraz analityczny
DĄBROWSKA M., ZIELIŃSKA A., NOWAK I.
Prosimy cytować jako: CHEMIK 2015, 69, 2, 89–94
Lipidy, szczególnie te nienasycone, są związkami niestabilnymi chemiczne i łatwo ulegają reakcjom oksydacji. Utlenione lipidy stanowią, trudną w analizie, mieszaninę różnych związków, które wpływają nie tylko na pogorszenie się jakości żywności, ale także prowadzą do niekorzystnych zmian w organizmie człowieka. W artykule przedstawiono ogólny mechanizm reakcji oksydacji lipidów oraz wskazano na znaczenie powstałych produktów w aspekcie żywności, surowców kosmetycznych oraz zdrowia człowieka. Omówiono także dostępne metody analizy produktów utleniania lipidów oraz związane z nią problemy.
Słowa kluczowe : utlenianie lipidów, wolne rodniki, produkty utleniania lipidów, stabilność lipidów, analiza produktów utleniania lipidów
Czytaj więcej w pliku PDF