Zastosowanie koagulantów do oczyszczania fazy ciekłej z przetwarzania gnojowicy trzody chlewnej

Zastosowanie koagulantów do oczyszczania fazy ciekłej z przetwarzania gnojowicy trzody chlewnej
MARSZAŁEK M., KOWALSKI Z., MAKARA A., STOKŁOSA K.

Prosimy cytować jako: CHEMIK 2014, 68, 227–234

Produktem ubocznym hodowli trzody chlewnej metodą bezściółkową jest gnojowica, będąca płynną mieszaniną ekskrementów zwierzęcych i wody technologicznej z domieszką niewykorzystanych pasz. Ze względu na niesiony ładunek substancji organicznych oraz biogennych, gnojowica może przyczyniać się do skażenia ekosystemów, dlatego należy ją właściwie zagospodarować. W artykule przedstawiono wyniki badań oczyszczania fazy ciekłej przetworzonej gnojowicy świńskiej z wykorzystaniem handlowych koagulantów. Stwierdzono, że zastosowanie koagulantów do oczyszczania fazy ciekłej z przetworzonej gnojowicy świńskiej jest działaniem celowym i korzystnym. Uzyskano stopień redukcji zawartości ChZT (78,5%), fosforu (87%), barwy (91%) i mętności (97%) w próbkach fazy ciekłej z przetwarzania gnojowicy świńskiej.

Słowa kluczowe: gnojowica świńska, koagulanty, faza ciekła gnojowicy, oczyszczanie

Czytaj więcej w pliku PDF

pdf-icon