Tokoferole i tokotrienole jako witamina E

Tokoferole i tokotrienole jako witamina
E ZIELIŃSKA A., NOWAK I.

Prosimy cytować jako: CHEMIK 2014, 68, 7, 585–591

Pod nazwą witaminy E została określona grupa organicznych związków chemicznych, o zbliżonej aktywności fizjologicznej. Obecnie znanych jest osiem naturalnie występujących homologów, wśród których wymienia się α-, β-, γ-, δ-tokoferole oraz ich odpowiedniki w postaci α-, β-, γ-, δ-tokotrienoli. Wspólną cechą wszystkich tych związków jest obecność dwupierścieniowego szkieletu 6-hydroksychromanu oraz bocznego łańcucha izoprenoidowego. W artykule szczegółowo omówiono budowę i właściwości chemiczne substancji, dzięki którym znana powszechnie witamina E uważana jest za jeden z najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów.

Słowa kluczowe: tokoferole, α-T, tokotrienole, witamina E, antyoksydanty

Czytaj więcej w pliku PDF

pdf-icon