Wykorzystanie składników ekstraktu z liści orzecha włoskiego Juglans regia L do zwalczania grzybów z gatunku Ascosphaera apis

Wykorzystanie składników ekstraktu z liści orzecha włoskiego Juglans regia L do zwalczania grzybów z gatunku Ascosphaera apis
GARBACZEWSKA S., CIENIECKA-ROSŁONKIEWICZ A., MICHALCZYK A., KIEŁCZEWSKA A.

Prosimy cytować jako: CHEMIK 2014, 68, 2, 117–122

Zarodniki grzyba z gatunku Ascosphaera apis wywołują u pszczół grzybicę wapienną (otorbielakową), inaczej zwaną askosferiozą. Porażenie askosferiozą powoduje zamieranie czerwiu i jego mumifikację. Zbadano wpływ ekstraktu z liści orzecha i otrzymanych w wyniku jego chromatograficznego rozdziału frakcji na liniowy wzrost grzybni A. apis w warunkach in vitro na podłożu agarowym. Aktywność ekstraktu z liści była niewielka i wynosiła 45%, natomiast jedna z otrzymanych z jego rozdziału frakcji wykazywała 80% zahamowania rozwoju grzybni. Zawartość aktywnej frakcji zidentyfikowano metodą GC-MS i DI-MS i IR. Zbadano przeciwgrzybicze właściwości juglonu – substancji aktywnej obecnej w ilości 0,3% (GC-MS) w badanej frakcji. Wyznaczono MIC juglonu dla A. apis, które wynosiło 2500 mg/l. Stwierdzono również 58,6% (GC-MS) zawartość δ-tokoferolu, dlatego zbadano jego wpływ na hamowanie rozwoju A. apis. Nie zaobserwowano jednak inhibicji wzrostu grzybni. Zbadano także właściwości przeciwgrzybicze eugenolu występującego w ilości 4,7% (GC-MS) w badanej frakcji i wyznaczono jego MIC, które wyniosło 10 000 mg/l.

Słowa kluczowe: Ascosphaera apis, juglon, ekstrakt z liści orzecha, eugenol, δ-tokoferol

Czytaj więcej w pliku PDF

pdf-icon